Dominica

het natuur eiland

In mei 2006 zijn we ongeveer 10 dagen naar het schitterende natuureiland Dominica geweest. Vanuit Curaçao vliegen we in bijna 2 uur naar Puerto Rico (San Juan) en na een overstap van ruim 2 uur vlogen we naar Dominica. We mogen hier niet onvermeld laten dat deze overstap erg vervelend is want je wordt op het vliegveld een groot aantal keren gecontroleerd. San Juan is namelijk een protectoraat van de USA.

We landen op het nieuwe vliegveld van …. van Dominica aan de oostkant van het eiland. Vanaf hier betaal je $20,- dollar per persoon voor een transfer met een taxi naar de hoofdstad Rouseau die in het westen ligt. De weg is hier en daar steil omhoog en omlaag. Je komt al meteen langs adembenemende hoogten en dicht tropisch regenwoud. Aan de westzijde van het eiland laat je het regenwoud achter je en duikt de diepblauwe Caribische zee weer ineens voor je op.

Wij verbleven in het relatief luxe Fort Young hotel, een oud Engels fort dat hoog op een klip is gebouwd. Het hotel is van alle gemakken voorzien. Er is een duikshop, twee restaurants, een office waar je (gratis) kan internetten. Het hotel ligt vrij centraal en je wandelt zo het stadje in (5 minuten lopen). In dit hotel verbleef de volledige filmcrew van Walt Disney tijdens de opnamen van “Pirates of the Carribean” deel 1 en 2. Deze films zijn opgenomen op en rond Dominica.

Op Dominica is er nog geen sprake van massa-toerisme en de sfeer is zeer relaxed. Een plaatselijke tour operator voert enkele dagtochten uit naar watervallen. Sommige tochten zijn dichtbij en kan je in en halve dag doen. Een van de eerste dagen zijn we met een boot uitgevaren om dolfijnen en walvissen te zoeken. Deze halve dagtocht kost $50,- per persoon. Op Dominica komen ruim 25 verschillende soorten walvissen voor. Je moet alleen in het juiste seizoen zijn. De potvissen (spermwhales) zijn het hele jaar in de wateren rond Dominica te vinden. Het eerste wat ons opviel was de vlakke zee. De westzijde van het eiland is beschermd tegen de passaatwind. We hadden dus vanaf onze hoge positie op de boot een goed uitzicht over een rimpelloze zee. Direct na het uitvaren zagen we een grote groep Fraser’s dolphins. Deze soort dolfijnen is relatief zeldzaam. Het zijn enorm mooie dieren met een bijna roze onderbuik die overloopt in een donkere bovenkant. De hele groep buitelde vrolijk rond de boot. Het water hier is meer dan 3 km diep. Dat is de plaats waar de potvissen jagen op de reuzenpijlinktvissen. Soms stopt de boot en wordt de motor uitgezet. Men laat dan een hydrofoon in het water zakken en luistert naar de klikgeluiden. De zee rondom ons maakte zoveel “lawaai” dat men besloot om even te blijven liggen. Even later zagen we op korte afstand van de boot een kalfje van een potvis van ongeveer 5 meter lang. De jonge dieren kunnen niet diep duiken en wachten aan de oppervlakte op hun moeder. Na een kwartiertje kwam met een luide zucht en een fontein water de moeder boven. Het kalfje ging meteen drinken bij de moeder. Na weer een kwartier dook de moeder weer naar de diepte om zeker 3 kwartier weg te blijven. In totaal hebben we zeker 15 potvissen gezien en natuurlijk de school dolfijnen die de gehele tijd dicht bij onze boot bleven. Een geweldige middag! Je moet hier overigens wel geluk mee hebben want een paar dagen later gingen 4 Amerikanen eropuit en kwamen terug zonder een enkele walvis gezien te hebben.

Ook hebben we enkele dagtochten gemaakt naar het mooie regenwoud van Dominica. De Indian river is adembenemend en ook de Trafalgar falls zijn indrukwekkend. Een van de laatste dagen hebben een auto gehuurd en hebben zelf rond gereden. Pas wel op want men rijdt hier links. Ook moet je bij de douane een “driver’s permit” kopen. Deze geeft je toestemming om te mogen rijden. Aan de oostzijde hebben we een “authentiek” indianen dorp bezocht. Helaas vonden we dit een beetje te toeristisch aangelegd.

In het zuiden hebben we de resten van de plantage van Geneva bezocht. Op deze plaats heeft de schrijfster Jean Rhys in haar jeugdjaren gewoond. Ze heeft enkele boeken geschreven over Dominica. Het meest bekende boek is “Wide Sargasso sea” dat ook verfilmd is. De Nederlandse schrijver Jan Brokken heeft inmiddels 2 boeken aan haar gewijd en ook hiervan is weer een film gemaakt (They destroyed all the roses). In de hoofdstad Rousseau hebben we het huis bezocht aan Corkstreet, waar Jean Rhys ook gewoond heeft. Het staat met een groot bord op de muur geschreven. Het is nu een hotel annex restaurant. Toen we het meisje dat daar werkte vroegen over Jean Rhys bleek ze niet te weten over wie wij het hadden. Zelfs toen we haar op het bord wezen dat op het hotel hangt haalde ze haar schouders op om haar desinteresse te laten blijken.

Natuurlijk zijn we ook enkele dagen gaan duiken. Op internet en in duikgidsen hadden we al veel informatie verzameld over het duiken dat hier toch wel speciaal moest zijn. Enigszins sceptisch waren we toch wel. Na een aantal plaatsen die we gedoken hebben in de bovenwinden verwachten we slecht zicht en weinig vissen. De meeste duikplaatsen liggen aan de zuidwestpunt van het eiland. Ongeveer 10 minuten varen vanaf het hotel ligt en rots in zee “Scott’s head” genaamd. Hieromheen bevinden zich de mooiste duikplaatsen. We vinden Dominica van alle bovenwindse eilanden de beste plek om te duiken. (Voor meer duik informatie klik hier.)

Omdat Dominica een vulkanisch eiland is vind je overal op het eiland warmwaterbronnen. Tussen twee duiken in bijvoorbeeld zijn we aangemeerd bij het dorpje Souffriere en hebben heerlijk in een warmwaterbron gelegen; in zee. Het regenwoud van Dominica is overweldigend mooi. Dicht en groen met daartussen ineens riviertjes en/of een klaterende waterval. Dominica beschikt over 365 rivieren, daarbij tellen ze natuurlijk ook de kleine stroompjes mee.

Wij hebben in elk geval erg genoten van onze trip naar dit prachtige eiland.

Duikplaatsen op Dominica

Reacties zijn gesloten.