Hurghada

In december 1996 zijn wij voor de eerste keer naar Egypte geweest. Onze bestemming was Hurghada. Deze plaats aan de Rode Zee is in korte tijd uitgegroeid van een slapend vissersdorpje tot een gigantische toeristenplaats. De aanleg van het vliegveld heeft de stroom toeristen flink op gang gebracht. Zowel ten noorden als ten zuiden van het plaatsje verrijzen de hotels aan de kust. Wij verbleven in het grote appartementen-hotel “Jasmin Village” iets ten zuiden van het dorpje. Op het complex liggen appartementen met airconditioning en koelkastje. Eten en drinken deden wij meestal in het hotel, omdat het dorp te ver is om te lopen. Zoals in veel hotels wordt het eten in buffetvorm opgediend. De hygiënische maatstaven zijn anders dan dat onze magen gewend zijn. Veel toeristen, waaronder Henk, zijn erg ziek geworden door het eten. Het is vervelend als enkele duikdagen verloren gaan door een voedselvergiftiging. Bij dit hotel ligt de Duits/Oostenrijkse duikschool Jasmin divers. Ze hebben een aantal boten en hun apparatuur is goed. Wij konden kiezen voor een half-day trip (1 duik) of een full-day trip(2 duiken). De meeste duikplekken liggen tussen de 20 minuten en anderhalf uur varen.

Alle boten ankeren helaas op het rif en soms worden zelfs meerdere boten aan een ankerlijn gelegd. De schade aan het rif is dan ook enorm. Op sommige plekken, waar ook boten met snorkelaars komen, is het koraal zelfs helemaal weg omdat de snorkelaars over de koralen in het ondiepe lopen.

Wij boekten elke dag een full-day trip en kregen tussen 2 duiken in een lunch aan boord. Deze wordt door de kok ter plaatse klaargemaakt terwijl iedereen voor zijn eerste duik onder water is.

De verder afgelegen riffen zijn wel erg mooi. De Rode Zee is erg kleurrijk en er zijn veel vissen. Prachtig is het als een grote napoleon met je mee zwemt. Het water is rond de 24 graden dus koud genoeg om een pak aan te trekken. Wij hebben onder andere de volgende duikplaatsen bezocht:

Erg Eshta: De trip naar deze duikplek duurt ongeveer 3 kwartier. De zee was ruw en enkele duikers werden zeeziek. Het is een ondiepe duikplaats dus we konden een lange bodemtijd maken. Wij zagen veel koraalduivels (lionfish).

Gifton Island: Dit eilandje is een topbestemming voor snorkelaars. In het smalle kanaal tussen de eilandjes in liggen dan ook tientallen boten. Het rif is hier geplunderd maar er is veel vis. Een grote napoleon (ca 1 meter) zwom een tijd lang met ons mee. Ook zagen we een krokodilvis. Ze zijn lastig te zien als ze plat op de bodem liggen. De tweede keer dat we hier doken zagen we enkele grote bruine murenen.

Gotta Abu Ramada: Op ongeveer 1 uur varen vanaf Hurghada. Het rif ligt hier net onder het wateroppervlak. Grote pilaren die prachtig begroeid zijn rijzen vanaf 15 meter diepte omhoog. Hier zagen we veel vis (o.a. een grote zeebaars) en er werd een onderwater video van ons gemaakt door Fish-Eye Production.

Abu Ramada (cave): Valkbij bovenstaande duikplek. Hier is een grote grot die mooi met koralen begroeid is. Het wemelt er van de oranje/rode vlagbaarsjes; ze lijken op goudvissen. De diepte is maximaal 25 meter.

Carlos corner: Ondiepe duik; maximaal 15 meter. Veel napoleonvissen, krokodilvissen en onze eerste blauwgevlekte pijlstaartrog (blue spotted stingray).

Reacties zijn gesloten.