Safaga

Safaga
Safaga ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Hurghada. Het is ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld. Safaga is een klein plaatsje en er is weinig te beleven. Wij verbleven in het grote Holiday Inn hotel. De kamer en het eten is prima in orde. Met name met eten en drinken moet je in Egypte erg oppassen. In tegenstelling tot Sharm el Sheik is er hier geen strand waar je lekker kunt snorkelen. Er ligt een half afgezonken boot en daar omheen cirkelen vaak scholen barracuda’s. Meer is er eigenlijk niet. Dicht aan de kant is er geen koraal. Wij doken bij de Duitse duikclub “Orca Diving”. Een gezellige/rommelige duikschool op een paar minuten lopen van ons hotel. De riffen liggen allemaal op 1 uur varen en zijn (nog) in goede staat. Het duiktoerisme rukt echter wel op richting het zuiden van de Rode Zee. Er worden veel hotels gebouwd.

Enkele duikplaatsen:

Shab shear west: Ongeveer 1 uur varen vanaf Safaga. Dit was onze checkdive. Tevens zouden wij hier voor het eerst onze nieuwe makro lens 1:2 uitproberen. Helaas kregen we water in de fotocamera en hebben we de duik beëindigd. De tweede keer dat we hier waren zijn we door het kanaal naar het buitenrif gezwommen. Er stond een sterke stroming.

Shab shear east: Hier ligt tussen twee riffen een soort kanaal. De bodem is zanderig maar de wanden zijn mooi begroeid met koralen en sponzen. We zagen hier 2 pijlstaartroggen en 1 krokodilvis. Er stond een stevige stroming aan de buitenkant van het rif. De tweede keer dat we hier waren zagen we een witte murene en een Arabische keizersvis.

Tobia Kebir: Kebir betekent in het Egyptisch “groot” of “langwerpig”. Dit is een rif waar je helemaal langszwemt. Het is mooi begroeid met koralen en sponzen. Onze diepte was 18 meter.

Gamul Soraya: Een klein rond rif wat net niet tot het wateroppervlak komt. In ongeveer 45 minuten zijn wij helemaal rond gezwommen. Veel vis. Op een klein stukje stond een beetje stroming. De dieper gelegen koraalformaties hebben we niet bekeken, omdat voor het fotograferen een diepte tussen 10 en 15 meter optimaal is vanwege het licht.

Ras Abu Soma: Dit is een driftduik. De duikers werden “gedropt” op het buitenrif in de branding. We moesten het rif volgen zodat we in de luwte zouden komen waar de boot op ons zou wachten. Er was veel stroming dus we bleven dicht aan het rif. Toen we langs de drop-off zwommen zagen we de bodem niet. Een aantal jonge duikers waren hier op 62 meter diepte geweest en kregen onmiddellijk een duikverbod. Twee wat oudere duikers waren door stroming meegenomen en moesten anderhalve kilometer verderop opgepikt worden. Zij hadden wel haaien gezien.

Tobia Arba: Op deze duikplek staan 5 grote begroeide koraalpilaren. Er is ook een grot met veel glasvisjes en koraalduivels.

Shaab Claude: Dit is een klein rond rif waar je gemakkelijk in 40 minuten omheen kunt zwemmen. Maximale diepte is hier 19 meter dus ideaal voor fotografen. Het koraal is schitterend en we hebben veel pijlstaartroggen gezien.

Abu Kifan: Een soort atol met aan beide zijden een drop-off tot 400 meter. De wanden zijn loodrecht. We kwamen hier een grote barracuda tegen.

Reacties zijn gesloten.