Phuket duikplaatsen

Beschrijving van de duikstekken op Phuket

Duikplaatsen Phuket

Hieronder vind je een korte beschrijving van de duikplekken die wij in mei 2002 bezocht hebben rond Phuket. Het regenseizoen in Thailand begint in mei en loopt tot ongeveer oktober. De wind gaat dan draaien van noord-oost naar zuid-west en dat betekent dat je in Patong ook niet meer kan zwemmen want dan zijn er veel golven en onderstromingen. Wij hebben redelijk geluk gehad want de regentijd begon dit jaar iets later. Zodra het hard gaat regenen wordt het zicht onderwater slechter.

Racha Yai (Bungalow beach):

Onze eerste 2 duiken in Thailand. De boot was erg vol (42 duikers). Racha Yai ligt op bijna 2 uur varen vanaf Phuket. Bungalow beach ligt in een baai en is ingesloten door twee landtongen van de open zee. De maximale duikdiepte is 25 meter (buiten de baai). Er is weinig stroming en dat komt het zicht niet bepaald ten goede, ongeveer 10 tot 12 meter. Er waren ook enorm veel kleine kwalletjes in het water waardoor het nog troebeler leek. Het rif bestaat uit grote koraalformaties. We zagen 3 blue spotted stingrays, een octopus, zeesterren en natuurlijk anemonen met de bekende clownsvisjes. Natuurlijk zagen we ook andere duikers want bij deze bekende duikstek lagen ongeveer 20 andere boten met duikers.

De tweede duik maakten we helaas ook op deze plek alleen aan de andere zijde van de baai. Aan onze divemaster (Rudi uit Duitsland) vroegen we of er een mogelijkheid was of we ook buiten de baai konden duiken. Samen met hem en een Russisch koppel zijn we naar buiten gezwommen, waar het zicht wel beter was. Weinig tot geen koralen en weinig vissen; een paar scholen en een kleine stingray kwam voorbij. Een vreemde verschijning was een kogelvis (pufferfish zie foto) met een enorme gezwollen buik alsof hij zojuist een reuze zee-egel had gegeten of een kilo stenen. Het arme dier kon nauwelijks zwemmen.


Mappa kogelvis (Arothron Mappa)

Phi Phi island (Koh Bida Nok):

De Phi Phi eilanden (spreek uit piepie) liggen op ruim 2 uur varen vanaf Chalong Bay. Er zijn twee eilandjes Phi Phi Don en Phi Phi Ley. Op dit kleinste eilandje (Ley) is de bekende film “The Beach” met Leonardo Di Caprio opgenomen. Wij gingen duiken bij een kleine rotsformatie ten zuiden van Phi Phi Ley.

)
Rugstreep anemoonvisAmphiprion Akallopisos

Het water is hier behoorlijk helder, ongeveer 25 meter zicht. Meteen bij de afdaling komen we al een felgekleurde koraalslang tegen die met zijn kop steeds onder het koraal zoekt naar voedsel. Deze soort is niet giftig maar hij imiteert zijn gevaarlijke soortgenoot. De riffen zijn hier prachtig begroeid met o.a. veel grote waaierkoralen en veel bekerkoralen. In veel holtes en spleten zitten grote murenen. Overal zijn anemonen met de felgekleurde clownsvisjes die dapper hun anemoon verdedigen tegen alles en iedereen die te dicht in de buurt komt. Ongeacht hoe groot de vijand ook is. Maar wij moeten alweer doorzwemmen want onze duikmaster heeft iets verderop een slapende luipaardhaai gevonden. De haai is ongeveer 1.70 meter lang. De helft van deze haai bestaat uit een geweldige staart waar hij snel mee kan zwemmen. Een mooie duik!

Phi Phi island (Koh Bida Nai):

Na de lunch op de boot gaan we weer het water in aan de andere zijde van de rotsformatie. Ook hier zien we weer zeeslangen. Grote aantallen anemonen met de anemoonvisjes. Het rif is prachtig begroeid met veel kleurig koraal.


Luipaardhaai (Stegostoma fasciatum)

Overal zie je maskerwimpelvissen langs het koraal zwemmen. Tijdens het duiken vragen we ons af of dit prachtige onderwater landschap nog lang zo mooi kan blijven. De druk van het duiktoerisme neemt toe maar wat ons nog grotere zorgen baart is de watertemperatuur. Een blik op onze duikcomputer leert ons dat het zelfs op grote diepte ongeveer 30° C graden is, veel te warm dus. Zou hier net als op Bonaire de coralbleaching toeslaan?

Anemone reef:

Bij Anemonereef ligt slechts een boei in het water. Het is een “berg” onderwater die net het wateroppervlak niet haalt. Het zicht is vandaag heel slecht, 10 meter. Op het diepste punt van deze duik op 23,5 meter is het zicht gedaald tot minder dan 10 meter. We zien wel veel vis en een paar erg giftige koraalduivels. Ook hier bevinden zich veel murenen in de holten van de koraalberg. We “zwemmen” een rondje om de berg en stijgen langzaam op. Het spreekt voor zich dat dit rif compleet begroeid is met anemonen waarin duizenden anemoonvisjes zich ophouden. Op 5 meter diepte is het zicht veel beter en schieten we ons fotorolletje vol.

Shark Point:

Vlakbij Anemonereef ligt Sharkpoint. Hier steken enkele rotsen uit het water en er staat een vuurtorentje op. Verderop zien we boten liggen die duiken op de Kingcruiser. Dit wrak van een veerboot ligt hier sinds 1997. Wij zijn er niet gaan duiken omdat dit wrak nog nauwelijks begroeid is. Bij Sharkpoint is het zicht hetzelfde als bij de vorige duik. Slecht dus. Er zijn geen haaien! Het rif is wel mooi begroeid en we zien veel gekleurde veersterren.


Maskerwimpelvis (Zanclus Cornutus)


Veersterren

Het water is heerlijk warm en er staat nauwelijks stroming. Een ontspannen duik alleen vindt onze divemaster dat we niet snel genoeg zwemmen. We gaan zonder divemaster verder.(Dit was bij de briefing ook afgesproken). Fotografen hebben nu eenmaal tijd nodig om de mooiste plaatjes te schieten.

Racha Noi (Hin Zup):

Er zijn maar weinig organisaties die duiktrips organiseren naar Racha Noi. Dit kleine eilandje ligt voor een gewone boot op ruim 3 uur varen. Wij zijn met de catamaran van Marina Divers gegaan. Deze uiterst moderne boot met GPS vaart in 1 uur naar de zuidpunt van Racha Noi. Tijdens de briefing wordt ons verteld dat er grote kans is op manta’s. Het onderwaterlandschap ziet er ook heel anders uit. Het is een rotsachtige kale bodem met hier en daar gigantische gescheurde rotsblokken die tunnels vormen waar je onderdoor kunt zwemmen. Het zicht is voortreffelijk, ruim 25 meter. In de verte duikt de rotswand naar een peilloze diepte en we kijken steeds in het blauwe of er grote vissen komen. Onder ons zwemmen verschillende pijlstaartroggen en sommigen liggen verscholen onder het zand. Soms lijkt het water troebel maar dan voel je ineens dat je door een koude waterstroom zwemt: een thermocline. Bijna nergens zijn er koralen te zien en al helemaal geen plantengroei. Na een uur zit de duik erop en verlaten we het maanlandschap. Helaas zonder een manta gezien te hebben.

Racha Noi (North Point):

De tweede van deze dag en onze laatste duik in Thailand maken we bij de noordpunt van Racha Noi. Hier staat veel stroming en we maken een driftduik. Hier zie je wel koralen met daar tussendoor dezelfde rotsbodem als in het zuiden. Op sommige plaatsen zien we grote scholen vissen die als en soort rivier langs het rif “stromen” en verschillende soorten koraalduivels. Onze duikdiepte was 22 meter en het zicht was 20 meter. Het aantal verschillende soorten vis die je tegenkomt in de Andamanse zee is enorm. We hebben dan ook van deze duiken genoten.

Reacties zijn gesloten.