Sharm El Sheik

Sharm El Sheik ligt in het schiereiland van de Sinai woestijn. Hier splitst zich de Rode Zee in het Suez kanaal en de Golf van Aqaba richting Jordanië en Eilat. Er zijn hier steile riffen en koraalformaties die het wateroppervlak net niet bereiken. Dit is een beruchte scheepvaartroute. Wij verbleven in de betrekkelijk eenvoudige accommodatie “The Pigeon House”. Het is opgezet in de stijl van een Bedoeïen kampementje. Er is keuze uit luxe kamers, standaard kamers of cabana’s met een strooien dakje. Met name deze laatste zijn niet aan te bevelen want zodra er een windvlaag opsteekt stuift het enorm in het hutje. The Pigeon House ligt ongeveer 100 meter van zee. Hier begint ook de boulevard die langs de zee loopt richting het oude gedeelte van het dorp. Er zijn talloze restaurantjes en winkeltjes. Er is dus ook voor de niet-duikers van alles te doen en te beleven. Elke dag vertrekken vanuit de havens talloze boten met duikers naar de riffen. Deze riffen zijn in vergelijking met Hurghada veel beter beschermd en dus ook in een veel betere conditie. Als je bijvoorbeeld gaat duiken in het beschermde Marine park “Ras Mohammed” moet je $10,- betalen.

Wij doken bij de Oonas-Divers die verbonden zijn aan het Oonas hotel. Ze hebben goede apparatuur en een gezellige stamtafel waar nog lang nagekaart wordt over de duik van de dag.

Enkele duikplekken:

Middle garden en Far garden: Door het hoge zoutgehalte van de Rode Zee gebruik je meer lood dan elders. Het is dan ook belangrijk om goed neutraal uit te trimmen. De watertemperatuur is in december ongeveer 24 C dus een pak is wel aan te raden. Deze twee duikplekken liggen dicht bij elkaar. Mooi begroeide riffen met veel kleurige vissen, hoogtepunten waren een pijlstaartrog (bluespotted stingray) en een koraalduivel (lionfish).

Gordonreef: Divesite in de “Street of Tiran” op ongeveer anderhalf uur varen. De zee was erg ruw en veel duikers aan boord waren zeeziek. Zodra we in het water lagen was dat over. Het rif is hier prachtig begroeid met veel koralen en anemonen. Het is net een tuin waar je doorheen zwemt. Twee Amerikanen gingen verkleed als Kerstmannen te water want het was Kerstmis. Later in de week hebben we hier nogmaals gedoken.

Woodhouse: Ook in de “Street of Tiran”. Dit keer een driftduik. We werden gedropt aan de rustige zijde van het rif en zwommen rond de koraalformatie richting de open zee. Hier loopt de drop-off loodrecht omlaag. Schitterende duik! In volle zee moesten we weer aan boord klimmen, dat was niet gemakkelijk met deze hoge golven. We zagen hier napoleon vissen, schildpadden en prachtige koralen.

Sharkreef: Spectaculaire duik! De boot dropte ons in volle zee en we gingen direct naar 30 meter. Overal om ons heen was het blauw. We zagen geen bodem want deze is ruim 900 meter onder ons. Je moet geen claustrofobie hebben. We zagen een grote school tonijnen en veel barracuda’s. Met behulp van het kompas gingen we richting het rif. Plotseling zagen we de muur van het rif steil omhoog rijzen uit de diepte. Vervolgens zwommen we rond het rif en kwamen we in ondieper water. Ook dit was weer een fantastische duik. Helaas zagen we (ondanks de naam) geen haaien. Op de hoek van het rif staat soms een sterke stroming.

Yolanda reef: Vlakbij Sharkreef. Hier is ooit een boot vergaan met als lading sanitair. De zeebodem ligt dan ook bezaaid met toiletpotten, wastafels en badkuipen. Daartussen door zwemmen napoleon vissen en schildpadden. Leuke duik die we 2x gedaan hebben. Op de terugweg naar de haven kregen we een enorme school dolfijnen onder en voor de boot. De dieren hebben wel een half uur in de boeggolven gespeeld.

Ras Zatar: Driftduik in het Ras Mohammed Marine park. Een steil aflopend rif wat mooi begroeid is. Er bevinden zich ook ondiepe grotten in de muur. Hoogtepunt was een slapende murene.

Jackfish alley: Twee grotten waar je doorheen kunt zwemmen. Veel kleurige vissen en een paar koraalduivels.

Thomasreef: Deze plek ligt weer in de “Street of Tiran”. De zee was weer erg ruw. Veel stroming en aan boord klimmen viel weer niet mee. Er waren veel grote makrelen tijdens deze duik. Ook een schildpad kwam voorbij.

Reacties zijn gesloten.