Curacao duikplekken

Hieronder vind je een beschrijving van door ons bezochte duikplaatsen van Curaçao

01 Awa di Oostpunt: Het meest afgelegen deel van Curaçao. Ongeveer 20 minuten varen tegen de stroom in. Oostpunt is over land niet bereikbaar. 1/3 van dit gebied is privé-eigendom en je mag er niet komen. Er wordt hier weinig gedoken dus het rif is in een geweldige conditie. Onder het wateroppervlak bevinden zich talloze holen en grotten. Een onderwaterlamp is aan te raden. Wij zagen hier enkele grote groene murenen en ook een paar kreeften. Wij vinden dit een van de mooiste duikplekken op Curaçao. Het is ook een van de weinige driftduiken die we op Curaçao gemaakt hebben. In november 2021 zwom er een school dolfijnen onderwater langs. En in april 2023 zagen we een nurseshark zwemmen in de verte.

02 Small Wall: Een klein half uurtje oostwaarts varen vanaf het Lionsdive hotel. Het ligt vlakbij de ingang van Barbarabeach. We hadden hier sterke stroming en tot overmaat van ramp ging tijdens het duiken de 1e trap van Johanny lekken. We zagen hier 2 kreeften en een 2 Caribische vleugelschelpen (conch). Op Curaçao wordt deze als lekkernij gezien en heet hij karko.

03 Directors Bay: (Directeurs baai). Over land soms bereikbaar via het Caracasbaai schiereiland, meestal is de slagboom gesloten. Aan land ligt een klein kiezelstrandje. Er stond vroeger een steiger en een hekwerk in het water. Het hekwerk ligt nog in de zee in en is een ideale plaats om zeepaardjes (b.v. longsnout seahorse) te zien. Verder zagen wij hier prachtige keizersvissen (angelfish), scholen jacks en tonijnen en een grote barracuda. Wij hebben hier diverse keren gedoken en onze diepte was 23-30 meter, het zicht was 15-20 meter en soms stond er sterke stroming. Vaak kan je hier grote vissen zien. Er bevindt zich een grot op 22 meter diepte waar je vaak een hele grote snapper kan ontmoeten.

04 Tugboat: Deze plek ligt ook in de Caracasbaai, maar dan aan de andere kant van Lost Anchor. Het kleine sleepbootje ligt op “snorkeldiepte” (3 – 5 meter) en wordt dan ook regelmatig door snorkelaars bezocht. Het is mooi begroeid. Het rif eromheen loopt steil af naar de diepe haven van Caracasbaai. Toen wij er waren was er zelfs onderwater veel lawaai van de bouwactiviteiten in de haven.Tegenwoordig is er een nieuwe eigenaar (Duke divers) waar je tanks kan huren, er zijn een aantalfaciliteiten voor duikers zoals spoelgelegenheid (kost 1 gulden) en douche en toilet. Verder is er ook een bar waar je na de duik nog wat kan drinken. Helaas is er geen strand maar wat kiezels en ligt er veel teer en glas.

05 Lost Anchor: Deze plaats heet zo omdat er een grote ketting ligt die duikers tot op 90 meter gevolgd zijn maar nog steeds geen anker hadden gevonden. De plek ligt aan de ingang van de Caracasbaai. Het rif loopt steil af en is mooi begroeid. Wij zagen weinig vis en er stond ook wat stroming. Vanaf het strand is het ver zwemmen naar de duikstek. Meestal haal je het anker niet. Vooraan in de baai is het zicht ook slecht. Wij vonden vlak aan het strand een geel zeepaardje op 4,5 meter diepte bij een zicht van nog geen 3 meter.

06 Diversleap: Vlakbij Small Wall richting het oosten. Dit rif is nog mooier dan bij Small Wall. Ook hier hadden wij veel stroming.

07 Piedra di Sombra: Als je naar Jan Thiel rijdt, zie je voor het Livingstone resort een klein zandweggetje naar links. Het is aangegeven met een rode steen met witte streep met de naam erop. Aan het eind van dit weggetje vind je een klein kiezelstrandje. Helemaal links onder de boom kan je het beste te water gaan als het niet te ruw is. Wij zijn er tientallen keren gaan duiken maar slechts 1x zonder stroming. Het rif is erg mooi en aan het eind van de dag vind je meestal wel grote kreeften. Barracuda’s hangen met hun bek in de sterke stroming jagend op kleine vis.

08 Jan Thiel: Deze baai is voorzien van een eigen duikschool (Scubadoo). Je moet een klein stukje naar buiten zwemmen tegen de golven in, wat niet gemakkelijk is, maar je wordt beloond. Daarna linksaf gaan en bij de “blauwe rand” begint een geweldig rif met veel zacht koraal en een uitbundig visleven.

Chain morayeel

09 Sandy’s Plateau: Dit is een bootduik. Het is een geweldig mooi rif met veel hard- en zachtkoraal op een schuin aflopende wand. Het zicht was 25 meter en wij zagen hier veel barracuda’s.

10 Saba (wreck): Tijdens deze duik probeerden we onze nieuwe onderwatercamera voor het eerst uit. Het rif is mooi begroeid en er veel vis o.a. veel kleine barracuda’s in verschillende scholen en een schorpioenvis. Onze diepte was 28 meter en het zicht was 25 meter.

11 Bapor Kibra: (Shipwreck point) Letterlijk betekent dit “gebroken boot”. Deze duikplaats ligt aan het Curaçao SeaQuarium. Je moet aan de kassa toestemming vragen om door te lopen of je moet entree betalen. Je gaat aan de oostzijde te water en je gaat met een wijde boog om het SeaQuarium heen om via een trappetje er weer uit te klimmen. Aan de oostzijde is het rif nog mooi maar hoe meer westwaarts je gaat hoe meer er vernielt is door bouwactiviteiten van Underwater Curaçao. Er is nu zelfs een hele pier aangelegd waarop bungalows komen voor toeristen. Het rif loopt bijna loodrecht omlaag naar de diepte. Wij zagen 3 barracuda’s die op jacht waren op kleine vis.

12 Carpile: In een poging om een kunstmatig rif aan te leggen, heeft de Curaçaose overheid een groot aantal autowrakken afgezonken, recht voor de deur van het Princessbeach hotel. Het zou ook kunnen dat de overheid gewoon een schoonmaakactie heeft gehouden en niet wist wat ze met de wrakken moesten doen. De auto’s zijn inmiddels redelijk begroeid maar als je er met je mes over heen gaat dan wordt het chroom weer zichtbaar. Misschien dat auto liefhebbers dit leuk vinden en naar hun favoriete merk speuren, wij vonden dit gewoon een stortplaats.

Frogfish

13 Superior Producer: Dit wrak ligt net buiten de ingang van de Annabaai; de grote haven van Curaçao. Het wrak ligt op een diepte van ongeveer 35 meter rechtop. Toen wij er de eerste keer waren stond er enorm veel stroming en we gingen dan ook via het touw van de boei naar beneden. In het schip zwommen 2 Keizersvissen. Buiten het schip werd je onmiddellijk gegrepen door de stroming en moest je je zelfs vasthouden om niet weggeblazen te worden. Door de diepte en de stroming een korte duik! De tweede maal (januari 2002) was het rustig water en hebben we op ons gemak het hele wrak bekeken. Mooie duik. Jammer dat het regende toen we boven kwamen.

14 Blauwbaai (huisrif): Vroeger vrij toegankelijk maar nu staat er een resort en moet je betalen.5 gulden entree en 5 gulden om te duiken. Je krijgt wel een flesvulling er bij. Hier ligt een van de 2 golfbanen van Curaçao met als bijzonderheid een stukje “green” dat over zee ligt. Waarschijnlijk liggen hier enorm veel golfballen in het water. Vanaf het strand zwem je linksaf richting de Piscadera baai. Het rif wordt hier “coral gardens” genoemd maar helaas vindt je er weinig koralen. Met de aanleg van het park is er met dynamiet gewerkt. Het rif is bedolven onder het zand. Als je ver genoeg doorzwemt kom je op de punt waar je de Piscaderabaai in kan zwemmen. Hier is het koraal weer gezond en vind je ook veel vis. De laatste keer toen we er waren (nov 2005) was het zicht erg slecht.

15 Blauwbaai (The blue wall): Vanaf het strand snorkel je naar rechts en begin daar je duik. Je komt langs een prachtige “wall” die loodrecht omlaag duikt. In december ’04 zagen we hier een grote. oude schildpad met begroeid schild en even later zwom er een reusachtige Stingray achter en onder ons voorbij.

Snakebay / Slangenbaai: Naast Waterside appartments een klein strandje met palapa. Vaak stroming. Linksaf is mooier dan rechtsaf.

16 Michielsbaai: ( Boca San Michiel) Deze baai ligt het dichtste bij de stad. Hier is de oudste duikschool van Curaçao gevestigd. Duikschool Wedervoort. Vroeger was dit een plek waar de mariniers kwamen. Er is een restaurant en een platform boven het water met stoelen en parasols waar je wat kunt drinken. Het mooiste deel van het rif ligt aan de rechterzijde. Het beste kun je snorkelen naar de drop-off (blauwe lijn) en daar je duik beginnen. Afhankelijk van de stroming zwem je stroomopwaarts tot je tank half leeg is. Daarna keer je om en stijg je naar een meter of 12. Wanneer je weer terug bent bij het drijvende ponton dat met een gigantische ketting verankerd ligt weet je dat je weer bij de duikschool bent. (gratis) toegankelijk voor iedereen. Er is een restaurantje met een dansvloer. Om te gaan duiken kun je het beste linksaf zwemmen, afhankelijk van de stroming natuurlijk. Onderwater ligt ergens een grote vrachtwagen en verderop een afgezonken ponton op een diepte van 25 meter. Allemaal aardig begroeid inmiddels. Wij kwamen hier op de terugweg een grote barracuda tegen.

Kokomo / Vaerssenbaai:  Op zondag happy hour met livemuziek. Mooi duik. Als je de moeite neemt kan je helemaal links een autokerkhof vinden.

Kokomo beach

18 Bullenbaai: Richting het westen is dit ongeveer 3 kwartier varen vanaf het Lionsdive hotel. Bullenbaai is een kunstmatig aangelegde diepe haven waar grote tankers komen om olieproducten over te slaan. Omdat het hier heel diep is heb je natuurlijk kans om grote vissen te zien. Het rif is gelukkig nu weer in een goede conditie; veel koralen. In de tijd dat men de haven aanlegden met behulp van dynamiet was dit wel anders. Er was veel vis toen wij hier doken, het zicht was ruim 20 meter en onze duikdiepte was 31 meter.

19 Karakter (vroeger Habitat (huisrif): Vanaf het hotel is het eenvoudig naar de drop-off te zwemmen. Je duikt langs een soort steile wand. Beneden zie je de zandbodem. Het kleurrijke rif is mooi begroeid met harde- en zachte koralen. Ondanks dat hier op het huisrif veel gedoken wordt. Wij zagen 2 murenen, heel veel red banded coralshrimp (poetsgarnalen) een grote kingcrab en een mooie rode anemoon. Je moet je tanks wel huren bij dit hotel. Je kunt ze dus niet van elders meebrengen.

20 Rif St. Marie: (helaas niet meer toegankelijk) (Playa Kandelchi) Op weg naar het Habitat resort kan je een afslag naar rechts nemen. Hier vind je een wankel trapje wat naar een piepklein strandje loopt. Met name met je duikspullen op deze trap is een hele onderneming. Vandaar dat hier weinig wordt gedoken. Je hoeft niet al te ver uit te zwemmen om bij de drop-off te komen waar je je duik begint. Het rif is fraai begroeid en je hebt kans om “grote vissen” tegen te komen.

21 Daai Booi: Vanaf de stad ongeveer 30 minuten rijden. Langs de flamingo’s en dan de juiste afslag nemen. Wanneer je verkeerd rijdt kom je bij Port Marie (zie verderop). Ook kun je hier naar Rif Marie (Habitat Curaçao). Bij Daai Booi kun je goed je auto parkeren. Aankleden en de zee in lopen. Het beste kun je snorkelen naar het rif (blauwe lijn). Het is wel erg ver dus een goede conditie is wel handig! Daar begin je je duik. Het kleurrijke rif is mooi en loopt heel langzaam af naar de diepte. Helaas liggen er erg veel plastic borden en bestek op het rif. Op zondag komen hier veel Curaçaoënaars om te barbecuen. Je ziet dat ook aan de kippenbotjes op het strand.

Banded butterflyfish

22 Porto Marie: Een van de mooiste baaien van Curaçao. Heel goed ingericht voor duikers. Je kunt hier je spullen met zoet water spoelen. Al het water wordt gerecycled. Er is een barretje waar je kluisjes kan huren en je kunt er strandstoelen huren waarop je kunt luieren in afwachting van je tweede duik. Het rif is mooi hoewel er veel wordt gedoken! Veel harde- en zachte koralen in de mooiste kleuren. Het loopt glooiend af naar de diepte. Wanneer je over de zandbodem afdaalt met links en rechts van je uitbundige koraalformaties dan heb je het gevoel een ski-piste af te dalen. Houd je dieptemeter of computer in de gaten want voor je het weet zit je op 40 meter.’s Morgens vroeg heb je grote kans om op deze diepte op de zandvlaktes grote pijlstaartroggen te vinden. Wij hebben ze echter nooit gezien. Voor de snorkelaars hebben ze hier “reefballs” in het water gelegd. Deze stenen ballen trekken vissen aan en er groeit koraal op. (www. reefball.com). In augustus 2002 zagen we, op slechts 7 meter diepte, een gevlekte adelaarsrog! In 2005 woont er permanent een zeepaardje op het gezonken vlotje en wordt er bij de boei op 5 meter vaak een batfish gesignaleerd. In de heuvels rond Porto Marie zijn tegenwoordig wandelpaden aangelegd en er wordt gemountan biked. Een bezoek aan Curaçao zonder naar Porto Marie te gaan is echt een gemiste kans.

23 Cas Abou: Dit strand is een aantal jaren geleden helemaal aangepast aan de moderne toerist. Palmen, bedjes en een restaurantje. De entree is 12 gulden per auto ongeacht het aantal inzittenden. Links in de baai kan je ook aardig snorkelen. De blauwe lijn is hier redelijk ver weg dus voor het duiken moet je ver uitzwemmen. Het rif is redelijk afwisselend begroeid met diverse soorten hard koraal. Afgewisseld met zanderige stukjes waar je ook wat zachte koralen aantreft. Het zicht was niet geweldig toen wij er waren maar er was toch wel een redelijke hoeveelheid vis en een grote kreeft.

Green turtle

24 San Juan (Shon Mosa): Achter het landhuis van San Juan heb je de keuze uit 3 baaien. Eigenlijk 4 maar de meest rechtse is moeilijk bereikbaar tenzij je een 4 wiel aangedreven auto hebt. Het strandje van Shon Mosa is het kleinste van allen. Het ligt tussen 2 hoge rotsen in. Je kan hier gemakkelijk te water gaan en je hoeft niet erg ver uit te zwemmen. Wanneer je rechtsaf duikt is het eerste stuk een redelijk mooi rif maar het begint pas echt mooi te worden op het moment als je je tank half hebt en je moet omkeren.

25 San Juan (Playa Manzanilla): Met de auto moet je langs het landhuis rijden en daar moet je betalen (als de bewaker er is). Iets verderop kom je bij een splitsing en kun je een keuze maken uit 3 baaien. Een daarvan is Playa Manzanilla. (Een Manzanilla is een boom waar kleine appeltjes aangroeien. Als je aan de appeltjes of blaadjes van deze boom peutert en je raakt daarna je huid aan kun je erge brandwonden krijgen). Je kunt op dit kleine, rustige strandje parkeren en rechts het water inlopen. Hier wordt weinig gedoken en het rif is erg mooi begroeid met veel harde koralen, sponzen en anemonen. Er zijn weinig zachte koralen. We zagen een grote school barracuda’s (ruim 20 stuks) die overal nieuwsgierig om ons heen zwommen. We vonden überhaupt dat er veel vissen waren op deze plek. Mooie duik!

Seahorse

26 Airplane Wreck (Sunset Waters resort): Voorbij het landhuis van Santa Martha rijd je de slingerende weg langs de Santa Martha baai tot je bij het resort komt. Nu nog gratis toegankelijk, mar er wordt een aal’inclusive resort gebouwd dus binnenkor wordt het afgesloten. Door de stormen van de laatste jaren is het vliegtuig wrakje helemaal uit elkaar gegooid maar je vindt nog steeds onderdelen van het kleine vliegtuigje. Schijnbaar was het een Cessna 150. Het rif is niet spectaculair maar soms is er veel vis omdat er voedingstoffen vanuit de baai de zee in stromen. Laatste duik hier (mei 2023) vonden we een Blue crab (Callinectes sapidus). Heel bijzonder.

27 Mushroom Forest: Vanaf de kant is deze plek wel te bereiken maar het is een lange weg over een onbegaanbaar geitenpad. Je moet dan op de weg richting Westpunt vanaf Soto de afslag “Santu Pretu” nemen. De duikplek is een van de mooiste van Curaçao. In bijna alle folders wordt de schoonheid aangeprezen. Het is een ondiepe duik omdat het rif maar heel geleidelijk afloopt. Mushroom Forest dankt zijn naam aan de fantastische koraalformaties die je hier vindt. Het koraal groeit in platen die als afdakjes over elkaar heen liggen. We zagen hier een redelijk tamme schildpad en heel veel vis. Met de boot vaar je langs het fantastische strand van “Groot Knip”. Tegenwoordig is er wit zand opgespoten.

Groot Knip

Wata Mula

28 Lagun: Lagun is een erg mooie baai waar veel lokale mensen komen. Ook liggen er veel vissersbootjes in de baai. Discoverdiving zit sinds november 2004 met een goed uitgeruste duikschool aan dit strand. Er is een mooi terras waar je iets kunt eten en drinken. Bij lagun ligt de drop-off een stukje buiten de baai je moet dus wel een eind uitzwemmen. Afhankelijk van de stroming kan je links of rechts gaan. Beide kanten zijn even mooi. Niet spectaculair maar ook niet slecht. Omdat de ingang van de baai zo klein is is het lastig om de baai aan het einde van de duik “terug te vinden”.

29 Jeremi: Naast Lagun is dit een prachtig kiezelstrandje. Er is bewaking voor je auto. Wel een stukje uirzwemmen maar het rif is mooi. April 2023 zagen we hier een baitball (grote school visjes) en een groene schildpad.

30 Klein knip:

31 Groot knip:

32a Playa Piskado: De plek om schildpadden te zien. Helaas erg toeristisch geworden in enkele jaren tijd. Het best om vroeg hier te zijn (voor 9 uur) voordat de grote toeristen bussen arriveren.

32b Playa Kalki: Helemaal op Westpunt. Je kunt hier vanaf de kant duiken maar ook met een boot. Het rif is hier erg mooi begroeid met diverse soorten harde koralen. Wij zagen hier grote krabben en een paar erg grote groene murenen. Als de stroming goed is heb je zelfs kans om grote vissen te zien. Wanneer je helemaal naar “buiten” zwemt, richting Wata Mula, wordt het rif steeds uitbundiger. Opletten dat je niet te ver naar buiten gaat want als je in de stroming van de noordkant van het eiland terechtkomt, kom je moeilijk terug. Je parkeert je auto boven. Je moet alles aantrekken en dan met je volledige uitrusting de trappen af gaan en het water in. Er schijnt wel eens ingebroken te worden in de geparkeerde auto’s maar (gelukkig) hebben wij deze ervaring niet. Vaak waren we de enige duikers.

33 Watamula: Deze duikplaats is de meest westelijke duikplaats van Curaçao. Vanaf de kust is Wata Mula niet te bereiken dus je bent aangewezen op een bootduik. Vanaf Playa Kalki gaan er boten van duikschool All West. Tegenwoordig ligt het nieuwe Kura Hulanda resort bovenop de klip bij Wata Mula. De duikstek is erg mooi met veel hard koraal en nog ongerepte stukjes omdat hier weinig gedoken wordt. Omdat je dicht bij de noordzijde van het eiland bent is de kans op grote vissen iets groter.

34 Klein Curaçao: Dit onbewoonde eilandje ligt ten oosten van Curaçao. Er zijn verschillende boottrips hierheen. Meestal boek je dan een pakket met lunch en/of barbecue. Vraag van tevoren of je je duikspullen mag meenemen. Meestal is het mogelijk om slechts 1 duik te maken vanwege de vertrektijd van de boot en de tijdsduur van je oppervlakte interval. Een klein bootje brengt je bij aankomst naar de verste punt van klein Curaçao en met de stroming mee kom je vanzelf weer terug bij de boot. Het rif heeft enorm te lijden gehad van de orkaan Lenny (november 1999) en is flink beschadigd. Toch zagen we wel wat mooie dingen o.a. een grote groene murene, een paar grote barracuda’s. Ook waren er zowel op de heenreis als op de terugreis dolfijnen rond de boot.

Reacties zijn gesloten.